Már tudni lehet a 2023-as évre a cafeteriára vonatkozó szabályokat – Bonus-Cafeteria

Már tudni lehet a 2023-as évre a cafeteriára vonatkozó szabályokat

A jelenleg ismert jogszabályi környezet és a kormány által bejelentett információk alapján nem lesz jelentős változás a 2023-as adóévre vonatkozóan a béren kívüli juttatások adózásában. Ha a közlönyben megjelenő jogszabályok is megerősítik, akkor marad a 2022-ben megszokott adóterher a cafeteria elemeknél.

  • A kedvezményes adózású juttatások (SZÉP kártya rekreációs keret) 28,0 %-kal

  • az egyes meghatározott juttatások 33,04 %-kal

  • a munkabér és a munkabérrel megegyező adózású elemek pedig 69,92 %-kal adóznak jövőre.

Január elsejétől a minimálbér bruttó összege 232.000 forintra, a garantált bérminimum pedig 296 400 forintra emelkedik. Ezzel néhány juttatás havi vagy éves keretösszege növekedni fog.
Kulturális szolgáltatásra, vagy sportesemény belépőre adómentesen fejenként maximum 232.000 Ft kérhető majd, az egyes meghatározott juttatásként adózó csekély értékű ajándékutalványra pedig 23.200 Ft.
Havi 34.800 Ft-ra nő a lakáscélú hiteltörlesztésre célzott önsegélyező támogatásként adható összeg.
Továbbra is az egyes meghatározott juttatásokkal megegyező adóval adhatók célzott pénztári támogatásokés változatlanul a munkabérrel megegyezően adózik jövőre az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagdíj-hozzájárulás. Ez utóbbi két juttatás után a pénztártag a befizetést követő évben 20% személyi jövedelemadó visszatérítést vehet igénybe.
A Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) vonatkozásában a jelenleg ismert törvényi rendelkezések alapján a közszférában és a versenyszférában egységesen 450.000 Ft marad az éves rekreációs keret.
A médiában elhangzott információk alapján a zsebek összevonásra kerülnek majd, ez praktikusan azt jelentheti, hogy a szép kártya alszámlákra érkezett összegeket egy összevont egyenlegként tartja majd nyilván a szolgáltató és abból költhetnek a kártyabirtokosok minden eddig ismert célnak megfelelően.
Fontos változás a SZÉP kártya felhasználhatóságában, hogy a 2023-ban feltöltött juttatások az utalástól számított egy évig használhatóak fel teljes egészében. A SZÉP kártya szolgáltatók évente két alkalommal – március 20-án és szeptember 20-án – 15%-os díjat terhelnek az el nem költött összegrészekre.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a feltöltött SZÉP-kártya juttatások legalább 365 napig, és ezen felül még annyi napig költhetők díjmentesen, amennyi a következő díjterhelési napig hátra van. Minden díjterhelésről 90 nappal korábban a szolgáltató köteles értesíteni az érintett kártyabirtokosokat, így a figyelmeztetés után is lesz még idő elkölteni az egy évnél régebben kártyára került összeget.

Küldje el e-mail címét és nevét, és tájékozódjon időben a béren kívüli juttatásokhoz kapcsolódó információkról, a legjobb pénzügyi ajánlatokról és akciókról.

E-mail cím:*
Teljes név:*
Telefonszám:
Adatkezelés:* Elolvastam és tudomásul vettem az adatkezelési tájékoztatót