Hogyan változik a Cafeteria 2021. adóévre? – Bonus-Cafeteria

Hogyan változik a Cafeteria 2021. adóévre?

A 2020. második félévtől érvényes megszokott adóterhek 2021. január 1-től bővülnek a szakképzési hozzájárulással.

Az életbe lépő új szakképzési törvény kibővíti a kötelezettek körét, valamint a az idei évtől a szakképzési hozzájárulás alapja megegyezik a szochó alapjával.

Míg eddig a tevékenységekből származó (önálló és nem önálló) jövedelmeket terhelte a szakképzési hozzájárulás, 2021-től ezen felül azt meg kell fizetni a béren kívüli juttatások, a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások után is, feltéve, hogy ezen jövedelmek juttatása során a kifizetőt terheli a szociális hozzájárulási adó.

A NAV állásfoglalása szerint a béren kívüli juttatások (SZÉP kártya) adója a tavalyi 30,5% helyett 32%, az egyes meghatározott juttatások (SZÉP kártya értékhatár feletti része, csekély értékű ajándék, önkéntes pénztári célzott szolgáltatás) adója a tavalyi 35,99% helyett 37,76% lesz.

A hivatalos álláspont szerint 2021. első félévében a SZÉP kártya kedvezményes része után nem 15%, hanem a szakképzési hozzájárulással együtt összesen 16,5 % adót kell fizetni a munkáltatónak.

Kedvező hír, hogy az önsegélyező pénztári támogatások igénybevétele után keletkező egyéb jövedelem bevallásakor a szakképzési hozzájárulás nem terheli a magánszemélyt. Ez a juttatás összességében eddig az egyes meghatározott juttatásokkal szinte teljesen megegyező mértékű közteherrel bírt, de az idei évtől ezáltal több mint 1,5%-os adóelőnye lesz.

Küldje el e-mail címét és nevét, és tájékozódjon időben a béren kívüli juttatásokhoz kapcsolódó információkról, a legjobb pénzügyi ajánlatokról és akciókról.

E-mail cím:*
Teljes név:*
Telefonszám:
Adatkezelés:* Elolvastam és tudomásul vettem az adatkezelési tájékoztatót