Pénztári befizetések után járó SZJA visszatérítés a 2020-as adóbevallásban – Bonus-Cafeteria

Pénztári befizetések után járó SZJA visszatérítés a 2020-as adóbevallásban

Adóbevallás határideje: 2021. május 20. csütörtök

Az alábbi jogcímen történő befizetések alapján jár személyi jövedelemadó visszatérítés a 2020-as évre:

 • önkéntes egészségpénztári egyéni befizetés, munkáltatói tagdíj-hozzájárulás
 • önkéntes nyugdíjpénztári egyéni befizetés, munkáltatói tagdíj-hozzájárulás
 • önsegélyező pénztári egyéni befizetés
 • NYESZ-számla (nyugdíj-előtakarékossági számla) egyéni befizetés
 • nyugdíjbiztosítási szerződés egyéni díjfizetés

Az adókedvezmény mértéke a teljes éves befizetés 20%-a, a befizető életkora és a szerződés típusok szerint azonban a visszaigényelhető összegnek van felső határa. Egészség- és/vagy önkéntes nyugdíjpénztár esetén 150 ezer forint, NYESZ számla befizetésre 100, vagy 130 ezer forint, nyugdíjbiztosítás esetén pedig legfeljebb 130 ezer forint SZJA kérhető vissza. Az összes adókedvezmény mértéke személyenként nem lehet több, mint 280 ezer forint évente.

Az ilyen típusú adókedvezményt a NAV a tag rendelkezése alapján az egészség- vagy önkéntes nyugdíjpénztári egyéni számlájára utalja, illetve nyugdíjbiztosítási szerződés esetén a megtakarítás összegéhez írja jóvá.

Kinek jár a SZJA visszatérítés, és miből számítják ki?

A munkaviszonnyal rendelkező munkavállalók nagy részének van visszaigényelhető személyi jövedelemadója. A munkabéren kívül lehetnek olyan sajátos jövedelmek, amelyek SZJA fizetési kötelezettséggel járnak. Visszaigényelni az úgynevezett összevont adóalapból lehet, amelynek részei:

 • Bér: munkavállalói jövedelem (SZJA-t a nyugdíjasoknak is kell fizetni a bruttó bér után!)
 • Megbízási szerződés alapján elvégzett munkáért járó díj
 • Választott tisztségviselői díj: polgármester, önkormányzati képviselő, alapítványi és egyesületi tisztségviselők, stb.,
 • Ingatlan bérbeadása: 15% SZJA a lakáskiadásból származó bevétel után
 • Külföldi munkavégzésből származó jövedelmek
 • Társas vállalkozói kivét esetén szintén 15% SZJA fizetési kötelezettség

Mit kell tenni, hogy biztosan megérkezzen az SZJA visszatérítésem?

A2020-as jövedelmekről szóló adóbevallás beadási határideje a jogszabály szerint 2021. május 20-a, a NAV által összeállított adóbevallás-tervezetek a magánszemély jóváhagyása nélkül szintén ezen a napon alakulnak át adóbevallássá. Az ügyfélkapuval rendelkező magánszemély az alábbi linkre kattintva tudja ellenőrizni és jóváhagyni a tervezetet március 15-től:

https://eszja.nav.gov.hu/

A NAV – ha nincs adóhátralék – a bevallás beérkezését követő 30. napon utalja vissza az adókedvezmény összegét az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági, vagy nyugdíjbiztosítási számlákra.

Hogyan lehet érvényesíteni a fenti befizetések utáni „adókedvezményt”?

Az erre vonatkozó nyilatkozatot a magánszemély az önkéntes kölcsönös pénztárak, illetve a biztosítótársaság által kiadott adóigazolás alapján teheti meg. A legtöbb pénztár postán küldte meg az igazolást a pénztártagok részére, vagy az online rendszerében tette elérhetővé azt. Ezen pénzintézeteknek a visszaigényelhető adó összegéről adatszolgáltatási kötelezettségük van a NAV részére.

A NAV által elkészített bevallási tervezet az adatszolgáltatás következtében tehát a visszaigényelhető adóra vonatkozó adatokat automatikusan tartalmazza a 131-135. sorokban:

Ezeket legkönnyebben az „önkéntes” szóra keresve lehet megtalálni/hozzáadni a tervezetben:

A megfelelő mezőcsoportban a pénztári/biztosítói igazolás adatainak kell szerepelnie.

Az igénybe vehető adókedvezményről szóló, önkéntes pénztár és/vagy biztosító által kiállított igazolásokat az elévülési idő végéig (2026. december 31-ig) meg kell őrizni.

FONTOS! Abban az esetben, ha az adózó több önkéntes pénztárba teljesített befizetést, akkor a 137. sorban meg kell jelölni azt az egy pénztárt, ahová az adóvisszatérítést kéri.

Ha például 2020-ban egészségpénztári számlára 100.000 Ft-ot, önkéntes nyugdíjpénztárba pedig 200.000 Ft-ot fizetett be a magánszemély, akkor a 300.000,- Ft 20 %-át, azaz 60.000,- Ft-ot csak az egyik típusú pénztárba tudja visszaigényelni.

A visszaigényelhető adóról történő rendelkezésre használt mezőket legkönnyebben a „rendelkező” szóra keresve lehet megtalálni:

Az önkéntes pénztár adószáma megtalálható a megküldött adóigazolásban, de valamennyi pénztár adata elérhető egy táblázatban ide kattintva.


SPECIÁLIS ESETEK

Adóköteles életmódjavító szolgáltatást vettem igénybe – 18. sor

Ez egyéb jogcímen szerzett jövedelem, amely után 15% SZJA-t kell fizetni. Az összeget az SZJA-bevallás 14. sorában, a Bevétel oszlopban kell feltüntetni. Figyelem! A pénztár adóigazolásában szereplő összeg már az adó alapját képező, csökkentett összeg. Önnek nem kell mást tennie, mint az oszlopban szereplő számot 0,87-tel elosztani, és a kapott eredményt beírni a bevallás 18. sorának Bevétel oszlopába. Ennek alapján a keletkezett jövedelmet a kitöltő program automatikusan beírja a Jövedelem oszlopba.

Az adóbevallásban keletkező SZJA fizetési kötelezettséget a NAV 103-as adónemkódú számlaszámára kell elutalni úgy, hogy az átutalás közleményében az adózó adóazonosító jelét kell feltüntetni.

NAV Személyi jövedelemadó magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számla:

10032000-06056353-00000000

IBAN: HU16100320000605635300000000


Munkáltatói célzott kiegészítő önsegélyező támogatást vettem igénybe – 19. sor

A 2020-as év során igénybe vett célzott önsegélyező támogatás egyéb jövedelem, amelynek 87 %-a után 15,5% szociális hozzájárulási adót is kell fizetni. Az összeget az SZJA-bevallás 19. sorában, a Bevétel oszlopban kell feltüntetni. Figyelem! A Pénztár adóigazolásában szereplő összeg már az adó alapját képező, csökkentett összeg. Önnek nem kell mást tennie, mint az oszlopban szereplő számot 0,87-tel elosztani és a kapott eredményt beírni a bevallás 19. sorának Bevétel oszlopába. Ennek alapján a keletkezett jövedelmet a kitöltő program automatikusan számolja és feltünteti a Jövedelem oszlopban.

Az adóbevallásban keletkező SZJA fizetési kötelezettséget a NAV 103-as adónemkódú számlaszámára kell elutalni úgy, hogy az átutalás közleményében az adózó adóazonosító jelét kell feltűntetni.

NAV Személyi jövedelemadó magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számla:

10032000-06056353-00000000

IBAN: HU16 1003 2000 0605 6353 0000 0000

Ezt követően szükséges a 293. sort is kitölteni a magánszemély szociális hozzájárulási adójáról:

A kötelezettséget nem szükséges negyedéves bontásban szerepeltetni, hanem egyben a Kötelezettség mezőbe kell beírni a pénztári igazolás célzott önsegélyező támogatás egyéb jövedelem oszlopban szereplő összeg 0,155-szörösét.

Az adóbevallásban keletkező SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓT a NAV 258-as adónemkódú számlaszámára kell elutalni úgy, hogy az átutalás közleményében az adózó adóazonosító jelét kell feltűntetni.

NAV Szociális hozzájárulási adó beszedési számla:

10032000-06055912-00000000

IBAN: HU12 1003 2000 0605 5912 0000 0000

Küldje el e-mail címét és nevét, és tájékozódjon időben a béren kívüli juttatásokhoz kapcsolódó információkról, a legjobb pénzügyi ajánlatokról és akciókról.

E-mail cím:*
Teljes név:*
Telefonszám:
Adatkezelés:* Elolvastam és tudomásul vettem az adatkezelési tájékoztatót