Hogyan változik a Cafeteria 2022. adóévre? – Bonus-Cafeteria

Hogyan változik a Cafeteria 2022. adóévre?

A 2022-es adóévre elfogadott minimálbérmegállapodással egy időben bejelentette a kormány, hogy a szociális hozzájárulási adó 13 %-ra csökken. Ha a jogszabályok ezt megerősítik, akkor jelentősen mérséklődik az adóterhe a cafeteria elemeknek is.

  • A kedvezményes adózású juttatások (SZÉP kártya rekreációs keret) 28,0 %-kal

  • az egyes meghatározott juttatások 33,04 %-kal

  • a munkabér és a munkabérrel megegyező adózású elemek pedig 69,92 %-kal adóznak jövőre.

Január elsejétől a minimálbér bruttó összege 200.000 forintra, a garantált bérminimum pedig 260.000 forintra emelkedik. Ezzel néhány juttatás havi vagy éves kerete is növekedni fog.
Kulturális szolgáltatásra, vagy sportesemény belépőre adómentesen fejenként maximum 200.000 Ft kérhető majd, az egyes meghatározott juttatásként adózó csekély értékű ajándékutalványra pedig 20.000 Ft.
Havi 30.000 Ft-ra nő a lakáscélú hiteltörlesztésre célzott önsegélyező támogatásként adható összeg.
Továbbra is az egyes meghatározott juttatásokkal megegyező adóval adhatók célzott pénztári támogatásokés változatlanul a munkabérrel megegyezően adózik jövőre az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagdíj-hozzájárulás. Ez utóbbi két juttatás után a pénztártag a befizetést követő évben 20% személyi jövedelemadó visszatérítést vehet igénybe.
A Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) vonatkozásában a megemelt rekreációs keretösszegek az év végéig érvényesek, a jelenleg ismert törvényi rendelkezések alapján 2022-től a közszférában és a versenyszférában egységesen 450.000 Ft lesz az éves rekreációs keret.
A zsebek közötti átjárhatóságot azonban 2022. szeptember 30-ig meghosszabbították.

Küldje el e-mail címét és nevét, és tájékozódjon időben a béren kívüli juttatásokhoz kapcsolódó információkról, a legjobb pénzügyi ajánlatokról és akciókról.

E-mail cím:*
Teljes név:*
Telefonszám:
Adatkezelés:* Elolvastam és tudomásul vettem az adatkezelési tájékoztatót